04-10-07

Column - april 2007 Hassan, een fenomeen

Anderlecht – Charleroi, 85ste minuut. Jovial, pas ingevallen voor Charleroi, trapt aan de 2de paal de gelijkmaker binnen. Menige Anderlecht supporters buigen het hoofd, andere verlaten reeds teleurgesteld het stadion. Ahmed Hassan had paars-wit tweemaal op voorsprong gezet, maar een flater van doelman Zitka en een doelpunt van Jovial maken zijn tweede doelpunten ongedaan. Naast scoren, dirigeerde hij tevens de landskampioen met gouden voeten. Hakjes, weergaloze openingen en passen, de trukendoos werd helemaal bovengehaald.

2-2 was het dus, en dat 5 minuten voor het einde. Maestro Hassan kijkt verbeten om zich heen, en neemt zijn ploeg op sleeptouw. In de allerlaatste minuut eist hij een vrijetrap op, die hij heerlijk binnenkrult in de verste hoek. Hassan! Hassan! Hassan! klatert het over de tribunes. Herman Van Holsbeeck kijkt glimlachend toe, hij aanschouwt de vreugde en de opluchting dat er heerst op de tribunes. Zijn oog valt op een spandoek met de tekst ‘Hassan, blijf bij ons’, geschreven in Arabische tekens. Het is boodschap van het publiek, de vraag van de opinie, het is voor hen hun vurigste wens, het is zijn taak hem hier te houden. Op zijn bureau ligt het dossier van Hassan in de zomer te wachten met de vermelding ‘highest priority’. Hij beseft van hoeveel waarde hij kan worden volgend jaar voor dit Anderlecht, zowel nationaal als Europees.

Hij etaleert pure klasse, een fijne diamant glinsterend in paars en wit. Hassan is een echte klasbak, een man die eigenlijk altijd moeten spelen, iemand waarvoor de mensen naar het stadion komen. Hem een goede voetballer noemen, zou minachtend klinken. Hij is meer dan dat, woorden schieten tekort, één komt dicht in de buurt, het is een fenomeen, afkomstig uit Cairo en geïnspireerd door de Islam, zijn levensbron.

Dat hij in zijn opzet zal slagen is maar zeer de vraag. De 32 jarige Egyptische international heeft heimwee, hij mist het leven in Egypte. Tien jaar weg zijn van zijn vaderland begint zijn tol te eisen. Hij ziet zijn kinderen nauwelijks, de opvoeding ervan kan hij niet op zich nemen. Ook zijn andere familie en vrienden ziet hij nauwelijks. Het is tevens ook niet de enige reden. Hij heeft in Caïro ook enkele zakelijke activiteiten opgezet. Ook al heeft hij daar enkele vertrouwenspersonen, om het succes te verzekeren, moet hij alles van nabij kunnen volgen.

Toch zijn er niet enkel zaken die in het nadeel wijzen, er zijn eveneens positieve zaken die meespelen in een al dan niet vertrek uit Anderlecht. Hij voelt zich hier geapprecieerd, het warme onthaal in België heeft hem ontroerd. Hij speelt hier graag en wordt hier met veel respect behandeld. Tevens kan hij, mits een terugkeer naar Egypte, zijn plaats in nationale elf verliezen. Het voetbal daar is van een iets lager niveau, en in Europa - ook in België - kan hij nog vooruitgang boeken.

De supporters van Anderlecht proberen Hassan met charmeoffensieven hier te houden. Zeker nu het met de week beter en beter begint te lopen. Geleidelijk aan groeide hij uit tot de draaischijf van de ploeg. De kans dat hij daadwerkelijk blijft, wordt geschat op zo’n 30 procent. Als hij vertrekt naar Egypte, zal dit een groot verlies zijn voor de Brusselaars. Ook het Belgisch voetbal heeft baat bij een verlengd verblijf, want het dreigt één van zijn smaakmakers te verliezen. Hassan zal alleszins in de laatste 3 matchen die er nog resten, er alles aan doen om paars-wit’s titel te verlengen. Voor de voetbalfans zal het dus nog 3 matchen genieten worden, en hopen dat hij de piramides nog een jaar kan missen. Ideeën ter wanhoop ten spijt, Hassan zal in zijn beslissing geen beïnvloeding toestaan, op Allah na. Football is a religion.

Nico

14:18 Gepost door No in Column - RSCAfancom | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.