04-10-07

Column - augustus 2006 Het café met drie gezichten

Op een zonnige zondagnamiddag was ik samen met mijn zoon gaan fietsen in het prachtige Haspengouw. De hitte was die namiddag na een paar uur fietsen ondraaglijk geworden. Mijn zoon - toen 11 jaar - was moe en ik kon eveneens een frisse pint gebruiken. Na twintig minuten vonden wij overgelukkig een dorpscafé in het hart van Haspengouw. De drukte was allom tegenwoordig met bijhorende DJ en nog meer van dergelijke kermis toestanden. Wij vonden gelukkig nog een plaatsje aan de toog. Toen zei iemand plots: “Het gaat beginnen”, en warempel het was blijkbaar Racing Genk - Anderlecht.

Anderlecht had dat jaar (1999) een verschrikkelijk slecht seizoen, zowel op sportief als bestuurlijk vlak. Voor Genk moest deze wedstrijd de room op de taart worden. Maar onder leiding van het trainersduo Vercauteren-Dockx herleefde Anderlecht. Vooral dankzij een superieure Zetterberg won Andelecht met 2-5. Ik kon geen blijf met mijn innerlijke vreugde. De stemming in het overvolle café zat vol met bedrukte gzichten. Uiteraard lieten wij een lichte grijns op het gezicht tevoorschijn komen. Wij voelden ons daar al snel overbodig en de pint was nog nooit zo snel geledigd.

Nu zes jaar later, hangen in datzelfde café de rood-witte vlaggen van Standard te wapperen. Na verder speurwerk bleek dat datzelfde café in de jaren tachtig ook al de thuishaven geweest was van KV Mechelen. Ongelooflijk lijkt het, maar de waarheid. Er is een simpel gezegde: “Je bent in Belgie voor Anderlecht of tegen Anderlecht.” Tussenin kan blijkbaar niet. Die tweede groep supporters hebben al een loopbaan van verscheidenen clubs op hun CV staan.

Ook het bovenstaande dorpscafé behoorde thuis in groep twee. Meestal zijn de mensen van groep twee (waar van jullie zeker iemand kennen) een fervente aanhanger van de club die de laatste jaren het Anderlecht moeilijk heeft gemaakt (bv. KV Mechelen). Wanneer die club verdwijnd van het toneel, zullen die supporters zeer langzaam hun jas draaien naar een andere club (bv. Racing Genk). Wanneer die club niet aan hun verwachtingen voldoet om Anderlecht van de troon te stoten gaat men ook nu weer op zoek naar een andere ploeg die het Anderlecht moeilijk kan maken (bv. Standard).

In het Limburgse Genk en omstreken zijn er supporters die twee verschillende sjaals hebben. Wanneer Standard goed speelt wordt de sjaal van Genk op de zolder weg gestoken. Zulke supporters of ook wel “overlopers” genoemd zijn mensen die meestal hun verleden altijd afgoochelen. Gelukkig zijn er nog die fijne supporters die hun ploeg door dik en dun blijven steunen, net als een huwelijkspaar. Maar aangezien de huwelijken één na één op de klippen lopen is ook dit te vergelijken met de “overlopers” in het voetbal.

Noël - noel@rscafan.com

14:09 Gepost door No in Column - RSCAfancom | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.