04-10-07

Column - augustus 2007 Hoe moet het nu verder ?

We zijn nog maar net aan het nieuwe seizoen begonnen en Paars-wit krijgt al een serieuze opdoffer te verwerken. Maar laat ons eerlijk toegeven dat de uitschakeling tegen de Turken zeker geen verassing was. Zowat op alle vlakken was Fenerbahçe een maatje te groot. Het spelersmateriaal, budget, infrastructuur zijn vele malen groter dan deze van RSC Anderlecht. Neen, voor mij was deze uitschakeling geen verassing, al is de wijze waarop frustrerend en onrustwekkend. Zeker als je weet dat dit op één speler na de type kampioenen-ploeg was, die thuis zonder glans met 0-2 de boot in ging.

De fans van Anderlecht hebben deze domper nauwelijks verwerkt of ze worden alweer geconfronteerd met een nieuwe opdoffer door hun topschutter Mémé Tchité te zien vertrekken. Terwijl het onvermogen bij Anderlecht zich vooral in de spits laat zien, door een falende en een bleke Cyril Théréau en een over zijn hoogtepunt zijnde Mpenza. Met Frutos en Akin heeft Anderlecht inderdaad nog iets achter de hand. Maar de blessuregevoeligheid van deze twee is ook al langer gekend. Het hoeft dan ook geen uitleg om te vertellen dat de transfers van RSCA dit seizoen voorlopig zwaar teleurstellen. Triguinho de eerste overgang van dit seizoen is reeds opgegeven door de sportieve staf. Hij was zelfs niet in de kern van 20 tegen Fenerbahçe. Hoe is het mogelijk dat een dergelijke speler de scouts van Anderlecht hebben kunnen overtuigen?

Roland Lamah: De auteur van twee doelpunten in Roda is tien keer sterker op de linkerflank. Vreemd dat hij naar Roda mag voor één seizoen. De tweede transfer was Cyril Théréau: Wie is Cyril Théréau? Of het geheim van Mommens, heeft Sporting zijn spaarpot voor de aanvaller van Steaua gebroken, die eigenlijk nog niets heeft laten zien in het Astridpark of zelfs niet in zijn prille verleden. Een andere Fransman Gregory Pujol laat wel een veel betere indruk na in Frankrijk. Of nog pijnlijker is de knappe prestatie van Dieumerci Mbokani bij Standard. Het doet er niet toe wie wel of niet gelijk heeft in het dossier Mbokani. Maar feit is wel dat RSCA zich een jong ontdekt talent laat afsnoepen door een concurrent. Dit dossier heeft zelfs de vriendschappelijke relaties tussen Standard en Anderlecht ferm bekoeld, getuige hiervan de transfer van Walter Baseggio die ruim één miljoen moest kosten terwijl deze een paar dagen eerder nog gratis weg mocht naar Bergen.

En tenslotte de duurste van allemaal: Jan Polak. Waarvoor heel veel tijd, geld en moeite nodig was om hem te overtuigen om in het Astridpark te tekenen. Ik twijfel helemaal niet aan de kwaliteiten van de Tsjech, maar hoe kan iemand die zolang aarzelt en zelfs onder druk van zijn ex-club tekent in Anderlecht nog met vol vertrouwen spelen. En wat nu gedaan met hun vedette na de uitschakeling in de Champions League ? Kwam Polak, Biglia, en Co. naar Anderlecht voor de Jupiler League? Neen, en hoe zal Frank Vercauteren er in slagen om zijn sterspelers terug op te peppen voor de Europese Tweedeklasser (UEFA-Cup), want een uitschakeling in de eerste ronde zal wellicht een nationale ramp ontketenen, waarbij Vercauteren dan onder zeer zware druk zal komen te staan. Of de bestuurstop Vercauteren dan nog zal beschermen is erg twijfelachtig, gezien de druk van de supporters fel zal toenemen.

Het is overigens van 1980 geleden dat Anderlecht nog sneuvelde in de eerste ronde van de UEFA-Cup. Toch lijkt Vercauteren na twee mislukte Europese campagnes zich ook in zijn derde seizoen geen Europees succes te gaan worden. De troosteloze 2-2 op Lille was voorlopig zijn beste resultaat in Europa.

Noël

14:22 Gepost door No in Column - RSCAfancom | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.