04-10-07

Column - november 2006 Rode Duivels

Ronduit pover is de balans na 5 kwalificatiematchen. Diezelfde wedstrijden die ons naar het EK moesten brengen, ja. Niets anders dan ijdele hoop was het, dit werd al na het prille begin duidelijk. De eerste wedstrijd was ronduit slecht. Thuis geraakten onze Duivels niet voorbij het dwergstaatje Kazachstan. In Armenië moest Van Buyten ons van een troosteloos gelijkspel behoeden. Thuis tegen Azerbeidzjan werd met 3-0 gewonnen, maar oogverblindend en spectaculair was het allerminst. Dan volgden 2 confrontaties met rechtsstreekse concurrenten. Tegen beide ploegen konden we amper tot geen kansen creëren, werd het middenveld veel te licht bevonden en liet de verdediging zich 2 keer ringeloren. Die 2 misstappen achteraan werden genadeloos afgestraft en bezorgden ons een 0/6 en een nieuwe kater. 2006 was een ongelooflijk dieptepunt voor het Belgisch voetbal. Op het WK weerklonk de brabançonne voor het eerst sinds lang niet meer en er werd een serieuze achterstand opgestapeld in de race naar het EK. Op extra sportief vlak haakten talloze sponsors af, niet in het bijzonder Dexia.

Waarom loopt het voor onze nationale voetbaltrots sinds 2002 zo slecht? Een overzicht.

Op het WK in Zuid-Korea en Japan waren onze jongens voor het laatst aanwezig bij een eindfase van een tornooi. Nadien haakten enkele steunpilaren af en vond toenmalig trainer Robert Waseige het welletjes geweest. Zijn opvolger, Aimé Anthuenis, waagde zich aan de opdracht om de ouderdomsdekens te vervangen en zocht naar evenwicht in de kern. Hij vond evenwel niet de juiste mix en de resultaten bleven uit. Twee gemiste eindrondes later gooide Aimé de handdoek en zocht de bond naar een vervanger. Réné Vandereyken bood zich voor de volle 500.000 euro aan en aangezien niemand anders zich aan de uitdaging waagde, werd de eigenwijze Limburger aangesteld.

De bedreven tacticus liet vele spelers een kans. De oefenpotten draaiden positief uit en hij won zo de harten van het publiek. Hij selecteerde uiteindelijk een vaste groep waarmee hij in zee wou maar ook deze kon niet de verwachte prestaties op tafel leggen.

Vandereycken is hiervan niet de schuldige, want hij moet het doen met de riemen die hij heeft. Hij heeft geen Vercauteren tot zijn beschikking in tegenstelling tot zijn voorgangers. We moeten gewoon inzien dat we met deze selectie gewoonweg niet de nodige kwaliteiten bezitten die nodig zijn voor zo’n eindronde.

Achteraan hebben we met Van Buyten en Kompany 2 kleppers, maar zij halen hun niveau bij de rode duivels niet. Op het middenveld hebben we te weinig voetballend vermogen om een wedstrijd te domineren. We hebben geen nummer 10 meer en onze flanken zijn niet van het niveau om een wedstrijd te laten kantelen. Het absolute dieptepunt bevind zich vooraan. Onze spitsen zijn veel te licht en wegen amper op een verdediging. Mede door een zwak middenveld krijgen ze weinig aanvoer, maar iemand als Strupar of vader Vandenbergh had maar 1 kans nodig om te scoren en ging de bal halen. Je mag van deze kern niet het onmogelijke verwachten, ze kunnen gewoonweg niet beter. Maar Vandereyken gaat toch niet helemaal vrijuit. Zijn selectiepolitiek maakt rare kronkelingen. Wat deden jongens al Léonard, Emile Mpenza, Mbo Mpenza, Schollen en Jelle Van Damme in de kern (of basis)? En waarom laat hij spelers als Chatelle, Blaily, Cordier, Fellaini, Soetaers en Buffel buiten gratie? Dit is mij toch een raadsel. Maar waar ik wel zeker van ben : hij heeft er zeker een uitleg voor. Zo wist hij ons na de verloren match thuis tegen Polen te vertellen dat het zeker nog niet over is en we nog steeds in running zijn. Zijn hoop is dus nog levend, hij moet zowat de enige zijn.

Ook al is de situatie zo dramatisch, veel suggesties zijn er niet. Wellicht zal deze generatie geen groot tornooi meemaken en zullen we de volgende jaren moeten supporteren voor een ander team. Binnen een paar jaar, zal de jonge garde komt aankloppen, kunnen we wel weer hoopvol worden. Want dat er talent op komst is, staat buiten kijf.

Nico - nico@rscafan.com

14:13 Gepost door No in Column - RSCAfancom | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.