04-10-07

Column - oktober 2006 De geur van braadworsten

"Het woord “Anderlecht” vind ik het mooiste woord. Mooier nog dan “vestibule”! Anderlecht met de yell op het einde, als ik die naam nog maar ergens hoor krijg ik kippenvel. Dat plein van Anderlecht “Het Astridpark” is heilige grond. En die grasmat die altijd zo mooi is, die mat voelt lekker om te lopen, dat je elders nergens vindt”. Aldus een citaat van Jan Mulder.

Of zoals de NOS commentator zei tijdens de wedstrijd Anderlecht- Milaan “Dit oer gezellig Constant Vanden Stock stadion gelegen in het Centrum tussen het volk straalt iets uit wat je nergens in Europa ziet. Met een heuse opgezette Vlaamse kermis waarvan de geur van de braadworsten moeilijk is te weerstaan. Dit is legendarisch.” Dit zijn woorden waar ook ik mij bij aansluit. Anderlecht is niet Brussel of Schaarbeek. Wat men ook beslist over de nieuwe thuishaven van Anderlecht. De ziel zal altijd in het “Astridpark” blijven hangen.

Zelfs de Nederlanders schreeuwen “schande” indien RSC Anderlecht het Constant Vanden Stock stadion zou verlaten. In die eerder vernoemde wedstrijd tegen Milaan heeft Anderlecht verloren met het geringste verschil. Vooral Vercauteren krijgt in de Waalse pers ten onrechte harde kritiek op zijn te defensieve aanpak, een aanpak die volgens de Walen te veel respect had voor de tegenstander. Mee het spel bepalen, wat de wens was van Waalse kranten is gelijk aan uw doodvonnis tekenen tegen dit Milaan. Neen, Ik denk dat Vercauteren zijn tactiek voor deze match bijzonder goed in elkaar zat, door te spelen als underdog en indien mogelijk snel tegen prikken.  Het is pas beginnen verkeerd gaan toen Milaan met tien speelde toen Anderlecht met een paar mannen meer vooruit liep, met gevolg de counter en een goal waar niet veel aan te doen was.

Bovendien verdiende Anderlecht de gelijkmaker maar doelman en lat beslisten daar anders over. Vergeet niet dat dit Anderlecht in het tussenseizoen zes vaste titularissen heeft zien vertrekken en heeft moeten bouwen aan een ganse nieuwe ploeg. In deze  groep zit nog veel progressie en heeft sinds de seizoens start al grote vooruitgang geboekt op alle fronten. Met spelers als Biglia, Tchité, Boussoufa, Pareja, Frutos, Vanden Borre en Akin beschikken wij over een zeer talentrijke jonge garde die zeker dit seizoen europees nog zal stunten, hopelijk in de Champions League. Zelfs in de verdediging die zelden in de problemen kwam tegen Milaan lijkt Vercauteren een oplossing gevonden te hebben.

Al lijkt het toch raadzaam een bijkomende verdediger aan te trekken tijdens de winterstop, want vooral rechts is de bezetting zeer dun. En van de twee aangeworven verdedigers die Kompany, Tihinen, Zewlakow moesten vervangen waren beiden niet eens fit. En bovendien lijkt Jelle Van Damme te samen met Cristian Leiva op flop transfers uit te draaien, al is het nog te vroeg om al conclusies te maken. Maar het is wel duidelijk dat Van Damme het zeer moeilijk heeft om een opbouwde actie op touw te zetten terwijl zijn verdedigende capaciteiten voldoende zijn. En dan die andere Argentijnse verdediger Pareja die wel een klasseverdediger is met een  goed spelinzicht en goede spelopbouw en tevens over een behoorlijke techniek beschikt. Tot op AEK toen de Argentijn plots onherkenbaar werd ten opzichte van zijn vorige matchen en bovendien kwetsuurgevoelig blijkt te zijn.

Wat de nieuwelingen op het middenveld betreft lijkt Biglia de beste aankoop in jaren te gaan worden. Biglia heeft een goede techniek, spelinzicht en kan meer dan behoorlijk verdedigen, als enige minpunt bij Biglia is de snelheid. Ook Hassan doet aardig mee als hij mag spelen teminste. Deels ben ik  tevreden over Boussoufa die na een uur spelen duidelijk rendement moet inleveren, al dan niet een gevolg van fysieke beperkingen of geloof overtuigingen. Leiva heeft enkel op AEK mogen starten, en zijn resultaat was niet echt denderend. Al kan men moeilijk een speler op basis van één wedstrijd beoordelen lijkt het toch als maar duidelijker dat de voormalige spelverdeler van Banfield meer en meer uit de gratie van Vercauteren valt. Nochtans was Leiva een transfer die niet kon mislukken ,,Goede techniek, tweevoetig, veel inzet en een uitstekende fysieke conditie.'' Kortom, dit kan niet mislopen.

In de spits is  Mohamed Tchité volgens mij tesamen met Lucas Biglia de beste aankopen tot nu toe. De Congolees is samen met Frutos een ware gijzeling voor elke verdediging, sterk in de lucht, snelheid, techniek, en kracht.

Noël - noel@rscafan.com

14:12 Gepost door No in Column - RSCAfancom | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.