14-02-08

Column Januarie 2008: Politiek voetbal en macht

De band tussen Jean-Luc Dehaene en Club Brugge is vanzelfsprekend en oprecht. Bourgondisch en provinciaals. Genieten van oeverloos gewroet in de modder, het lof der inzet, de ode aan oerkracht. Stedelijke klasse en branie worden verafschuwd. De loodgieter van Vilvoorde zit ook met hart en ziel op de tribune tegen Dessel Sport, tweede ronde van de beker. Patrick Janssens is een Kielse Rat. Hij houdt met aandoenlijke overgave van zijn club. Een keer ontspoorde de burgemeester van Antwerpen. Hij gaf een aftrap voor een wedstrijd van zijn grote liefde, Beerschot. Een kapitale blunder. De meest humoristische harde kern van het land begroette hem meteen met een oorverdovend: “Ratten stemmen rechts, olé olé.” Supporters willen geen politici zien op een voetbalveld. Hun gras is heilig. Het behoort exclusief hun helden, de spelers toe. Bij Barcelona of Inter Milaan heb ik nooit ofte nimmer een politicus de heilige grond zien betreden, tenzij als onderdeel van een ceremonie. In echte voetballanden zitten politici bedeesd en nederig in het stadion, al dan niet op de eretribune.

Bert Anciaux, minister van Cultuur, Sport, Jeugd en Brussel, is weleens te zien naast Johan Vermeersch, de voorzitter van FC Brussels. Uitsluitend tijdens topwedstrijden, als tientallen camera’s draaien. De Brussels Boys, de harde kern, hebben één keer de eer gehad hem in hun midden te ontvangen. Uit, bij kartelgenoot Janssens, op Beerschot. De aanwezigheid van een cameraploeg van het FC Brussels-magazine Studs zal wel toeval geweest zijn. Aan de andere zijde van Vermeersch zit soms Philippe Moureaux, burgemeester van Molenbeek. Intrigerend beeld. Zouden zij, ontmaagd van status, ook een seizoenskaart hebben? Sta me toe hardop te twijfelen.
De Brusselse minister-president Charles Picqué is ook burgemeester van Sint-Gillis. Of hij van voetbal houdt, is niet bekend, maar zo nu en dan bezoekt hij het Dudenpark. Onopvallend. Picqué misbruikt Union niet. Hij helpt zijn club, in alle stilte, vanuit zijn kabinet. Zijn collega Guy Vanhengel had, als minister en lang daarvoor, een gewoon, anoniem abonnement op RSC Anderlecht. Totdat hij, door zijn status, op de eretribune verzeilde onder druk van de omgeving en Michel Verschueren. Oprecht. En wat van
Étienne Davignon burggraaf, diplomaat, politicus, topman en bovendien RSCA bestuurslid van de club. Davignon is mischien wel een van de machtigste personen op de Belgiche velden Prominent aanwezig in het Astridpark.

Tony Blair, eerste minister van Groot-Brittannië en wereldleider, huldigde dezelfde houding. Blair gebruikte de mooiste sport ter wereld hoogstzelden als communicatiemiddel. Tony was slim. Herman Van Rompuy zit elke week op Anderlecht. Anoniem en discreet.
Net als de burgemeester van Anderlecht. Hij was present bij elke thuiswedstrijd van RSCA, meestal met zijn zoon. De eloquentste persoonlijkheid van de Brusselse politiek beleefde de wedstrijden zoals wij, gewone stervelingen. Monsieur Jacques Simonet is een Sportingboy, voor altijd.

11:36 Gepost door No in Column - RSCAfancom | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.