31-03-08

Column Maart 2008 "De woede van Sporting"

RSC Anderlecht is boos. Terecht. Manager Herman Van Holsbeeck dreigt Brussel te verlaten als er niet snel een nieuw stadion komt. Het heeft lang genoeg geduurd. Het genie, de visie en de daadkracht van de familie Vanden Stock en haar voorgangers bouwden de club uit tot ongeëvenaarde hoogten. Niemand deed in dit land ooit beter. Anderlecht zet de toon sinds de Tweede Wereldoorlog. Paars-wit is, samen met bijvoorbeeld Real Madrid en Stade Reims, een van de grondleggers van de Europa Cup. Anderlecht is de eerste Belgische club met een professionele medische afdeling. De legendarische trainer Bill Gormlie stichtte de Heizelschool, waar de toptrainers van morgen opgeleid worden.

Het Belgisch voetbal heeft de eerste bescheiden televisie-inkomsten te danken aan Constant Vanden Stock. Toen FilmNet de Belgische markt wou veroveren, klopte de betaalzender aan bij de profclubs met de vraag of hij geen wekelijkse wedstrijd live en exclusief mocht uitzenden. Het verzet is gigantisch. Tot Vanden Stock zich ermee moeit. Waarom niet eigenlijk? Eén wedstrijd per week, op vrijdagavond. De meerderheid der profclubvoorzitters is overtuigd dat livetelevisie de stadionbezoeker thuis zal houden. Maar de overredingskracht van visionair Van­den Stock en de betaaltelevisiecen­ten overtuigen de conservatievelin­gen na ellenlange onderhandelin­gs­sessies.

Met de jaren wordt de tv-cheque vetter. Ook op vlak van stadion­infrastructuur en moderne exploitatievormen is Sporting Anderlecht een trendsetter. Wedstrijden tegen New York Cosmos en Aston Villa, aan het begin van de succesvolle jaren 1980, inspireren voormalig clubmanager Michel Verschueren tot de gedurfde bouw van het eerste Belgische stadion met business seats

en loges. Zonder subsidies. Een unicum. Anderlecht wordt prompt tot in provinciale gekopieerd. Eddy Wauters, de eigenzinnige voorzitter van het aan lager wal geraakte Royal Antwerp FC, offerde zelfs een volledige tribune op aan business seats. Die brengen meer op dan de gewone supporters.

Ondanks gewestelijke politieke consensus doen de ingewikkelde staatsstructuren de ambitieuze voetbalclub de das om. Een gemeentelijk burgervadertje is bij machte de tijdelijke uitbreiding van een profclub tegen te houden. De Stad Brussel, verzand in pijnlijk immobilisme en verlammende kortzichtigheid, verzet zich tegen een ingrijpende modernisering van het Koning Boudewijnstadion, waar we niet alleen Anderlecht in kunnen laten voetballen, maar ook Champions League-finales kunnen organiseren. Brussel, wereldstad? Mijn oren. Anderlecht, vaandeldrager van het Belgische en Brusselse voetbal, verdient beter.

Het politieke en industriële establishment bevolkt de eretribune en de salons van de club. In 2009 is het te laat. Dan is het Vanden Stockstadion te klein voor internationaal voetbal. Eregasten van de eretribune, denk aan al die mooie avonden, de heerlijke maaltijden, de nationale en internationale uitstraling die Anderlecht stad, streek en land en uzelf al een eeuw oplevert. Sta op, vergeet de regeltjes, en handel. Binnenkort beginnen ze in Brugge en Luik te bouwen.

11:40 Gepost door No in Column - RSCAfancom | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Column februari 2008 "De Leeuw moet naar Brussel komen"

Tweede ronde Uefa Cup, seizoen ’83-’84. RSC Anderlecht moet naar de mijnstad Ostrava, de derde grootste stad in het toenmalige Tsjechoslowakije. Een stad met een grote sportgeschiedenis. Tenniskampioen Ivan Lendl en Milan-speler Marek Jankulovski zijn in de grauwe industriestad geboren. Tomás Repka, Milan Baroš en Tomás Galásek hebben er voor hun grote internationale doorbraak gevoetbald. FC Baník Ostrava is een vaste waarde van de Tsjechische competitie. Vier keer kampioen, vijf nationale bekers en een halve finale in de Europabekers voor Bekerwinnaars in 1978.

De Europabeker-traditie wil dat de ontvangende club een galadiner organiseert. Constant Vanden Stock en het voltallige Anderlecht-gevolg worden hartelijk ontvangen in een select restaurant. Na de gebruikelijke plichtplegingen nemen de delegaties plaats aan de grote tafel. Voorzitter Vanden Stock zit naast zijn Tsjechische evenknie. Een gezellig, maar wel erg warm open haardvuur verwarmt de ruimte. De voorzitter van Baník is kwistig met sterke drank. Hij schenkt voortdurend bij. Constant Vanden Stock begrijpt al snel dat hij uitgedaagd wordt. De baas van Baník wil de voorzitter onder tafel drinken. Vanden Stock ondergaat waardig het onuitgesproken duel. De haard brandt hevig in hun rug.

Na een paar uur slaat het noodlot toe. De Tsjech wankelt, hij slaat groen uit en is misselijk. De gezellige avond wordt abrupt afgesloten. Bij het buitengaan kan Vanden Stock een glimlach niet onderdrukken. Tegen een van de paars-witte getrouwen zegt hij: “’k Èm em goe vastgehad, daan Pei.” De Tsjech hebben ze niet meer gezien.

In dezelfde periode breekt de affaire-Bellemans uit. Standard blijkt er een dubbele boekhouding op na te houden. Een deel van het ‘zwart’ geld wordt gebruikt om Waterschei een ‘aanmoedigingspremie’ te betalen. Omkoping. De veroordelingen volgen. Eric Ge­rets, inmiddels bij AC milan, wordt in België geschorst en in één moeite door ontslagen bij de rossoneri, de rood-zwarten. Vanden Stock vangt een angstwekkend gerucht op. Eric Gerets zou met Club Brugge ‘praten’. “Dat kan niet zijn,” denkt Vanden Stock; “de Leeuw moet naar Brussel komen.”

Hij stuurt, in het grootste geheim, een trouwe gezant naar Milaan om met Gerets te praten. Gerets heeft, tegen alle afspraken in, de Nederlandse zaakwaarnemer Ger Lagendijk uitgenodigd. De Brusselse verkenner schrikt zich een hoedje. Lagendijk moet de kamer onmiddellijk verlaten. Gerets en Anderlecht zijn er snel uit. Hij wil komen, de salarisvoorwaarden zijn zelfs niet overdreven.

Thuisgekomen brengt de trouwe dienaar verslag uit bij de voorzitter. De President twijfelt. De weken gaan voorbij, Eric Gerets belt regelmatig. Hij popelt. Inmiddels neemt de affaire grote proporties aan in België. Eric Gerets kiest uiteindelijk voor de bescheiden Nederlandse club Maastricht VV. De gezant vraagt aan Constant Vanden Stock of hij nog een efforke moet doen voor Gerets. “Lot mo, aa goet nie no Brugge.” Constant Vanden Stock is een man uit één stuk.

11:38 Gepost door No in Column - RSCAfancom | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dames VK EGEM - RSC ANDERLECHT : 0-4

Anderlecht was de toonaangevende ploeg in deze moeilijke omstandigheden. In de 27’ kon Gertie VAN HUMBEECK de openingstreffer scoren (0-1). Vijf minuten later miste de verkleumde Thora HELGADOTIR een penalty.

De tweede speelhelft was het paarswit boven. In de 49’ een doelpunt van Aline Zeler, een zwevende kopbal (0-2). Dan was het weer de beurt van Gertie VAN HUMBEECK (0-3) na 64 minuten spel. In de 85’ viel er dan nog een doelpunt getekend Aline ZELER.

RSCA:HELGADOTTIR, WOUTERS, PUTTEMANS, BORMS, VAN HUMBEECK, SEGERS, KESTELOOT, ZELER, ROOSELAER, TAELEMANS, HEIRBAUT.

11:25 Gepost door No in Nieuws D'71 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

RSC ANDERLECHT - K KONTICH FC: 4-0

Al in de 8’ kon Sarina HEIRBAUT er (1-0) van maken. De wedstrijd leek dan al gespeeld. Charlotte TAELEMANS, die de laatste weken goed op dreef is lukte in de 29’ de (2-0).

 Na de rust nog meer Anderlecht. In de 49’ werd het (3-0) via Sien LEEMANS. Sarina HEIRBAUT legde in de 75’ de eindcijfers vast (4-0)

RSCA:HELGADOTTIR, WOUTERS, PUTTEMANS, BORMS, VAN HUMBEECK, SEGERS, LEEMANS, ZELER, ROOSELAER, TAELEMANS, HEIRBAUT.

11:22 Gepost door No in Nieuws D'71 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-03-08

VLIMMEREN Sport - RSC ANDERLECHT 1-3

In de 10’ kon Gertie VAN HUMBEECK een mooie center van TAELEMANS binnen koppen (0-1). Nog in dezelfde minuut, na een vlugge counter, tikte Lien HERMANS binnen (1-1). Dan ging het spel over en weer met toch een technisch betere Anderlecht.

 De tweede helft bracht een bevestiging van het paarswitte overwicht. In de 65’ zette Charlotte TAELEMANS zich door op rechts, kreeg driemaal voordeel van scheidsrechter VAN ACHTERBROECK en scoorde (1-2). Aline ZELER trapte een vrije trap mooi in de verste hoek (1-3) in de 78’. Anderlecht speelde rustig de wedstrijd uit.

11:40 Gepost door No in Nieuws D'71 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-03-08

RSC ANDERLECHT - FCL Rapide WEZEMAAL: 0-1

De wedstrijd was geen Anderlecht-Wezemaal waard. Beide ploegen acteerden ondermaats. De eerste helft was gelijkopgaand… Wezemaal kon scoren in de 8ste minuut via Karen MEEUS.

De tweede helft werd bijna volledig door RSCA gedomineerd. Zo uitgeblust zagen we de kampioenen nog nooit. Met een beetje meer gezond voetbalverstand had paars-wit moeten winnen. Alles weer mogelijk voor de eerste drie

RSCA:HELGADOTTIR, WOUTERS, PUTTEMANS, KESTELOOT, VAN HUMBEECK, SEGERS, DOOREMONT, ZELER, CRANSHOFF, TAELEMANS, HEIRBAUT.

11:24 Gepost door No in Nieuws D'71 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |