28-04-08

Column - april 2008 Constant Vanden Stock

Constant Vanden Stock, de oud-voorzitter van RSC Anderlecht die vorige week overleed, was behalve een getalenteerd voetballer ook de beste clubvoorzitter allertijden. Een bloemlezing.

Als speler maakt Constant Vanden Stock deel uit van de kampioenenploeg van 1935. Hij is een getalenteerde linksachter. Nooit zal Anderlecht nog zakken naar de tweede klasse. Na een zware blessure laat paars-wit hem drie jaar later vertrekken naar Union St-Gilloise. Constant Vanden Stock is dan eenentwintig. In 1943 stopt hij met voetballen om voltijds bierbrouwer te worden. De brouwerij noemt hij naar de plek waar hij opgroeide: Café Belle-Vue, de zaak van zijn ouders.

Even later slaat het noodlot toe. Vader sterft in een Duits concentratiekamp. Philemon Vanden Stock werd met het allerlaatste transport naar Duistland gedeporteerd omdat hij het verzet had geholpen. Vanden Stock Junior snelt naar het Noord-station om de Duitsers te vermurwen hem vrij te laten. Hij biedt de Duitsers 200.000 franken (5000 euro) aan. Het mag niet baten.
Nooit zal er een Duister voor Anderlecht voetballen. Een uitzondering: trainer Herbert Neumann in 1995. De teutoon houdt het nog geen zes weken vol in Brussel.

De brouwerij wordt onder zijn kundige leiding een onwaarschijnlijk succes. In 1991, één jaar na de laatste Europacupfinale van RSC Anderlecht – verloren van het Sampdoria Genua van Gianluca Vialli en Roberto Mancini – verkoopt hij de brouwerij.

Constant Vanden Stock blijft wel nauw bij het voetbal betrokken. Een leven lang. Tien jaar lang is hij selectieheer van de nationale ploeg (68 interlands, van 1958 tot 1968). In 1951 was hij al voorzitter van Vorst. Eén jaar later verhuist hij voor vijftien jaar terug naar Sporting, als jeugdcoordinator. In die periode ontdekt Vanden Stock Paul Van Himst, het eeuwig boegbeeld van de Sporting Club Anderlecht.

In 1968 wordt hij heel even technisch directeur van Club Brugge. Daar vlucht hij nog geen jaar later. De Bruggelingen kunnen zoveel ambitie niet aan. Vanden Stock wil Wilfried Van Moer kopen voor 4,5 miljoen Belgische frank (112.500 euro). De helft wil hij uit eigen zak betalen maar het Brugs Bestuur weigert. Gezonde Brugse koopmansgeest? Het is ooit anders geweest.
In 1969 keert hij voorgoed terug naar de hoofdstad.

In 1971 wordt Constant Vanden Stock Voorzitter van de RSC Anderlecht. Zijn palmares is onwaarschijnlijk. Tien maal landskampioen, zes Europabekerfinales, waarvan drie gewonnen, zeven Belgische bekers en twee Europese supercups. Geen enkele Belgische club zal ooit het palmares van RSC Anderlecht evenaren. Dankzij Mijnheer Constant.

Hij schenkt de voetballiefhebbers (onder meer) Robbie Rensenbrink, Morten Olsen, Benny Nielsen, Franky Vercauteren, Hugo Broos, François Van der Elst, Juan Lozano, Ludo Coeck, Enzo Scifo, Jan Mulder, Per Friman, Luis Oliveira, Luc Nilis, Marc Degryse, Jean Thissen en Milan Jankovic.

Soms wordt de bal ongewild mis geslagen. De Paraguayaan Enrique Villalba bijvoorbeeld. Dat van die “lening” zijn we ook vergeten. Over de doden niets dan goeds.

Constant Vanden Stock houdt bovenal van zijn spelers. Hij waakt als  een vader over hen. “Mille, gôôt nekie zèèn wat dei twie do doon.Het schaint da’se do veul whisky drinke”, sommeert Voorzitter Vanden Stock. Emile Servranckx, vertrouweling en beheerder van de club, haast zich naar Wilrijk. In het Cederhof treft hij het gouden duo Juan Lozano en Ludo Coeck aan. Ze kaarten en lijken cola te drinken. Emile bestelt er ook eentje en verwisselt de glazen. Opgelucht stelt hij vast dat ze echt wel cola drinken. In Brussel aangekomen brengt hij verslag uit. “Dei journaliste, ge moot dei allemoe nie geluuve”, mompelt Vanden Stock.

Het Belgisch voetbal heeft het allereerste televisiecontract aan hem te danken. Betaalzender Filmnet wil, tegen betaling, één wedstrijd per week exclusief uitzenden. Het verzet bij de profclubs is immens. De meesten vrezen immers geen volk meer over de vloer te krijgen als ze op tv komen. De visionair stelt voor één wedstrijd op vrijdagavond toe te kennen. Een wijze beslissing. Vandaag brengt het Belgisch voetbalcontract 36 miljoen euro per jaar op.

Voordat het Heizeldrama (1985) uitbreekt, heeft hij een nieuw stadion gebouwd om meer comfort aan de stadionbezoeker te bieden. Ook de exploitatie van businessseats en loges brengt veel op. 
Vanden Stock sterft tijdens het weekend dat FC Brussels definitief uit de eerste klasse degradeert en dat RSCA weggespeeld wordt bij de Luikse erfvijand. Het kan geen toeval zijn.
Wij missen hem nu al. Merci Constant.

11:24 Gepost door No in Column - RSCAfancom | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.